Hvor kan man lære mer om samisk kultur? – Gode ressurser for kulturlæring
Hvor kan man lære mer om samisk kultur? - Gode ressurser for kulturlæring
Enten du er ung eller gammel, majoritetsnordmann uten noe forkunnskap om samisk kultur, om du kan litt men ønsker å lære mer, om du er same som ønsker å lære mer om egen kultur, historie og ditt folks kulturtradisjoner, så er dette stedet for deg. Vi har samlet noen av de mange gode ressursene som er laget om samisk kultur innenfor mange forskjellige felt, og fra mange forskjellige ståsteder. Vi håper at det vil være til nytte.
Siden er ikke utfyllende, og vil oppdateres etterhvert.
SANKS / SÁNAG, Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus, sin læringsportal er en god kilde til informasjon om Samisk kultur, åndelighet, samfunnsforhold og helserelaterte spørsmål, med mere. Her finner du link til portalen.
NASAK, Nasjonalt Samisk Kompetansesenter, som skal bistå familievernet, kommunalt barnevern, statlig barnevern og krisesentre om samiske forhold. har mange gode artikler om samisk kultur og historie.
NIM, Norges Institusjon for Menneskerettigheter er en kilde til veldig mange temaer som berører samiske saker og temaer, rapporter og artikler. De har utarbeidet en undervisningspakke som er et interaktivt undervisningsopplegg for elever på videregående skole, som elevene kan jobbe med på skolen eller gjennom digital gruppebasert undervisning. Dette undervisningsopplegget som ligger her, inneholder også fine videosnutter, faktaark og gode refleksjonsspøresmål, som også voksne kan ha glede og nytte av å se på og tenke over.
NIM har undersøkt nordmenns holdning til samer og nasjonale minoriteter. Den viser blant annet at 25% av majoritetsnordmenn mener at samer har for mye særrettigheter, at 14% mener at samer hindrer fremskritt og uviklin
Rapporten finnes her. De har også lagt ut video fra webinaret med lansering av rapporten på samme nettside. De har en søkemotor hvor man kan søke frem forskjellige publikasjoner og høringsuttalelser om samiske temaer her.
SESAM, Senter for Samiske Studier ved Universitetet i Tromsø, UiT, har en samisk læringsportal som heter Reaidu.
Reaidu betyr verktøy og utales som /reæjdo/. På siden finnes filmer og artikler som er tenkt å være et nettstedet man håper å gi studenter, forelesere og andre interesserte et godt verktøy i undervisningen av samiske temaer. Artiklene dekker et bredt spekter av tema om kultur, historie, åndelighet, språk, helse, kunst, litteratur, musikk, duodji/duodje/duedtie, mat med mere. Dette er virkelig et nettsted verdt å besøke, med ressurser, podcaster, spill, og undervisningsopplegg laget for bruk i skoler, men som kan være nyttig for folk i alle aldre og med forskjellig utgangspunkt. For eksempel RAHČAN – Ellas opprør, og FOSEN, aktivisme og sivil ulydighet, som kan være folk i alle aldre og med forskjellig utgangspunkt.
NRL/NBR, Norske Reindriftssamers Landsforbund, står bak nettstedet Reinfakta.no, hvor man kan lære om reindrift og reindriftskultur, reindriftsåret, tradisjonskunnskap, og menneskene i reindriften. Vi vet at reindriftssamer er ekstra utsatt for hets, trakassering og fordommer, og at mye av hetsen som rettes mot samer generelt kommer fra fordommer, kunnskapsløshet og motvilje hos majoritetsbefolkningen i forhold til reindriftsnæringen og reindriftssamene. Spesielt er unge reindriftsutøvere sterkt utsatt og berørt av samehets. Reinfakta.no inneholder unike ressurser om temaer som man ikke finner noe annet sted, og lar deg bli bedre kjent med reindrifskulturen.
Gaavnoes er en bred kulturportal som fokuserer på sørsamisk område. Ordet gaavnoes betyr «det som finnes», og der kan du virkelig finne kunnskap om det meste i fra det sørsamiske området, fra sør for Saltfjellet til nord i Innladet fylke.
Senter for Nordlige Folk har laget en nettportal som heter Nordlige Folk, med masse spennende artikler, med et spesielt sjøsamisk og kvensk fokus. Språk, historie, duodji, levesett, mat, kunst og kultur er blant temaene.
På svensk side finnes det en fin portal som heter samer.se som har en stor mengde veldig gode artikler om alle sider ed samisk kultur, historie og samfunn. De har også en side som heter Sápmi i skolan, med tips og innspill til samisk tematikk for ulike årstrinn.
Norsk psykologforening har laget nettsiden Samisk Ressursside, en nettportal med artikler og ressurser om samisk kultur, sykdomsforståelse, og forskjellige temaer som er gode å vite noe om for psykologer og helsearbeidere som jobber med, eller kan komme til å treffe på samiske pasienter. Den kan være nyttig for alle som ønsker å lære om samer og samisk kultur, også utenom helsevesenet.
University og Oulu har en kulturportal, The Saami Culture Archive of University of Oulu (Sámi kulturarkiiva), som er engelskspråklig. «..is a developing research infrastructure. The collections of Saami Culture Archive form a significant “bank of resources” for academic research in Saami language, cultural and sociological studies as well as teaching and Saami cultural work«. Dette arkivet inneholder store bilder lyd, video, og bildemateriale. samt digitaliserte dokumentert som omhandler samisk kultur og kulturtradisjoner.
Amnesty Norge har et godt verktøy liggende på nett som går på fordommer, diskriminering og rasisme. De har også ett som heter SOS metoden, et undervisningsopplegg som omhandler tilskuerintersensjon, og er veldig relevant i forhold til samehets, og hvordan man kan gripe inn når man observerer hets mot andre.
Likestillingssenteret KUN jobber med å informere om og forebygge diskriminering, hets og rasisme. De har hatt flere prosjekter med samisk tematikk, og du kan finne mye godt stoff som rapporter, artikler, webinarer og podcaster med mer her.
Sannhets og forsoningskommisjonen ble vedtatt av det norske Stortinget i 2017, og nedsatt i 2018, med oppdrag å se på fornorskingspolitikk og urett begått mot det samiske og kvenske folk. Skogfinner ble inkludert i 2019. Sannhetskommisjonens rapport ble lansert i juni 2023. Rapporten ble lest opp sammenhengende fra Nasjonalteaterets scene på dugnad av mange samiske, kvenske og skogfinske representanter, samt norske majoritetsnordmenn og kulturpersonligheter.
Opptak fra denne opplesningen kan man høre på «Norge lytter», på nrk sin nettside, her.
Rapporten virker dessverre å være alt for dårlig kjent i det norske samfunnet, og selv om det er en god del majoritetsnordmenn som har både lest og lyttet til rapporten så langt, så har det store flertallet tilgode å sette seg inn i denne viktige, men til tider hjerteskjærende rapporten.
Det er dessverre en god del myter om samer, som gjentas jevnlig i blant en del majoritetsnordmenn.Samisk Myteknuser er et godt verktøy for å skille ganske vanlige fordommer basert på kunnskapsløshet om samer. Den anbefales alle som ikke vet så mye om samer og samisk kultur, samfunn og levevis å titte på.
De samiske veiviserne, er samiske ungdommer som reiser rundt om på forskjellige skoler i landet og treffer andre ungdom, for å fortelle om samer og samisk kultur, og svare på spørsmål. De har en fin nettside, som har mange gode artikler som er verdt å lese om for eks. språk og kultur, historie, kofter med mere. Det finner du her.
Samiske reindriftsutøvere opplever at svært mange mennesker uten hverken reell kunnskap om eller nærhet til reindriftsnæringen har veldig sterke meninger om næringen, og likevel uttrykker seg med stor selvsikkerhet. For de som ønsker lære om samisk reindrift, og forstå rein, folk og næring bedre, så anbefales boka Samisk Reindrift Norske Myter som er skrevet av forskere og eksperter på næringa.
Gåebrien Sijte, en sameby i Rørostraktene (Sverre Fjellheim) er en bok som forteller den svært godt dokumenterte og sjokkerende historien om hvordan reindriften lengst sør i landet nesten ble utradert av en knallhard fordriving og enorme erstatningssummer. Men det er også historien om reindriftslovgivningen, og hvordan holdningene til samene på den tiden satte føringer for loven som også regulerer reindrifta i dag.
I Elsa Laulas fotspor kan du lytte til på Nrk Radio, 4 episoder.Hvorfor er det så viktig å aksjonere, belyse og stå opp for samiske rettigheter? «I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi» er en serie om samisk rettighetskamp gjennom 100 år fortalt av samiske kvinner. Vi møter reineiere, etterkommere av rasebiologiens ofre, aksjonister, musikere og kunstnere som kjemper for å bevare samiske rettigheter. Serien er laget av Eva Maria Fjellheim, Ingrid Fadnes, Susanne Normann og Astrid Fadnes. Klipper og veileder: Kjersti Kanestrøm Lie
Mikkel Berg- Nordlie har skrevet historieboka En kort introduksjon til samenes historie presenterer det samiske urfolkets historie fra de eldste tider til i dag, med hovedvekt på de to siste hundreårenes politiske historie. Sentralt i framstillinga står temaer som samarbeid og konflikt, undertrykking og oppreisning, og framveksten av samenes egne organisasjoner og institusjoner.
NRK TV har et omfattende arkiv som ligger tilgjengelig på nettsiden. Under kategorien SAMISK finnes et stort antall tv-program med et bredt spekter av undertemaer for barn, unge og voksne. Dokumentarer, drama, underholdning, humor, samfunn, kunst, kultur og musikkprogrammer av både nyere og eldre dato finnes her.
SVT, Sveriges television, har også masse fine samiske programmer på sine nettsider.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake dette kan ha negativ innvirkning på hvordan nettsiden fungerer for deg.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp? I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.