Å være en del av en urfolksgruppe som samene innebærer ofte en sterk identitetsfølelse, kulturell tilhørighet og stolthet over egen arv. Samtidig er det dessverre mange som opplever hets, diskriminering og fordommer på grunn av sin etnisitet. For samer som møter denne typen motstand, kan det å ta kontroll over hetsen være en avgjørende faktor for å opprettholde både mental og fysisk helse.
Hets og dens skadevirkninger
Rasisme og diskriminering er dokumentert som stressfaktorer som påvirker både kropp og sinn. Mange samer kan oppleve hets i form av nedsettende kommentarer, sosial ekskludering eller undertrykking av deres kultur og språk. Over tid kan dette lede til følelser av verdiløshet, angst, depresjon og til og med fysiske plager som søvnproblemer og høyt blodtrykk.
Studier viser at mennesker som opplever vedvarende diskriminering har økt risiko for psykiske lidelser, og dette gjelder også for urfolk som samer. Å oppleve hets kan dermed ikke bare påvirke ens selvbilde og psykiske helse, men også svekke immunforsvaret og generelle fysiske helse over tid.
Å ta kontroll: En styrkende prosess
For mange kan nøkkelen til å bevare helse i møte med diskriminering være å ta kontroll over situasjonen – en aktiv prosess som handler om å redefinere hvordan man reagerer på hets og hvordan man kan bruke egen identitet som en kilde til styrke.
- Kulturell identitet som en kilde til styrke: Samisk kultur og tradisjoner er rike på ressurser som kan bidra til et sterkt selvbilde og en følelse av tilhørighet. Gjennom revitalisering av språk, deltakelse i kulturelle aktiviteter og utdyping av kunnskap om egen historie, kan man styrke sitt selvbilde og føle seg mer rotfestet i sin identitet. Å være stolt av hvem man er kan gi et skjold mot ytre hets.
- Samhold i møte med hets: Det å finne fellesskap med andre som deler lignende erfaringer kan være avgjørende. Dette kan være i form av samiske organisasjoner, støttegrupper eller bare nære venner og familie. Samhold gir trygghet, forståelse og en plattform for å bearbeide de negative følelsene som hets kan skape. Når man står sammen, blir det lettere å motstå presset fra diskriminering.
- Mental mestring: Å utvikle mestringsstrategier for å håndtere stresset som hets kan påføre, er viktig. Dette kan inkludere alt fra å praktisere mindfulness og meditasjon, til å lære hvordan man kan distansere seg fra negative kommentarer. Ved å skifte fokus fra å la hetsen definere ens selvbilde, til å fokusere på det som gir mening og verdi i ens liv, kan man redusere den psykiske belastningen.
- Søk profesjonell støtte: Det kan være nyttig å søke hjelp fra psykologer eller rådgivere som har erfaring med urfolksproblematikk. Det å bearbeide traumer og negative erfaringer i et trygt, profesjonelt rom kan bidra til å styrke mental helse og gi verktøy for å håndtere fremtidige utfordringer.
Sette grenser – viktig for å ta vare på egen helse
Det finnes ting du kan gjøre selv, som innebærer et aktivt og bevisst valg i forhold til spesielt hets i kommentarfelt på nett. Det er ofte lite å vinne på å gå i diskusjon med mennesker som bruker all sin tid på å være negativ mot andre fra pc-skjermen. Les artikkelen «Sette grenser og beskytte seg selv mot hets.»