Når man kjenner på utenforskap eller ensomhet i hverdagen

Når man kjenner på utenforskap eller ensomhet i hverdagen

Alle kan kjenne seg ensom i perioder i livet. Som same kan man noen ganger kjenne utenforskap fordi man kjenner seg annerledes, at man ikke helt passer inn, som minoritet i et majoritetssamfunn. En slik følelse kan gjøre litt vondt. Slik trenger det ikke å være.

Når man ikke helt finner sin plass, så kan ensomheten kjennes sterkt, enten det er på skole, studiested eller arbeidsplass, selv om man er på store steder eller byer med masse mennesker rundt seg. Men også på egen hjemplass der alle kjenner alle, og man likevel ikke helt passer inn eller blir gående alene, så er ensomhet en vond følelse.

Det finnes ting du kan gjøre selv for å ta et skritt ut av ensomheten. Mange kan tru at det er de selv det er noe galt med, eller at de er den eneste som sitter og føler seg alene og annerledes. I virkeligheten så er det mange som kan kjenne på de samme følelsene, ikke helt vite hva de skal gjøre for å få til en endring, og ønske at noen tok kontakt med dem. Hvis du selv tør å ta et aktivt skritt og kontakte en organisasjon og møte opp på aktiviteter, så er sjansen stor for at du vil kunne bli kjent med andre i samme situasjon som deg selv.

Ung.no skriver følgende råd til deg som føler deg ensom:

Prøv å ta valg der du åpner for vennskap:

  • Er du mye alene og trenger flere mennesker rundt deg? Bruk lengselen etter å være sammen med noen, til å ta kontakt.
  • Er du sammen med andre, men savner å ha noen og dele dine tanker og følelser med? Gjør valg i hverdagen som åpner opp for å møte nye mennesker, og dyrke vennskap.
  • Våg å møte blikket til folk. Smil og vis at du ønsker kontakt!
  • Vennskap oppstår ofte gjennom felles interesser: Dyrk dine interesser og gjør det sammen med noen.
  • Takk ja til invitasjoner du får, selv om det kan føles litt skummelt.
Apper og tjenester

Det finnes mange gode digitale hjelpemidler og arenaer. Nedenfor har vi samlet noen av disse.

 

Apper, tjenester og andre arenaer

Som same i et majoritetssamfunn kan det være godt å bli kjent med og treffe andre samer. Nedenfor har vi samlet noen tips.

Apper, tjenester og samiske arenaer

Samiske organisasjoner ellers finnes i mange varianter. Det er også mange grupper på sosiale medier der man kan holde seg oppdatert på aktiviteter, kurs, sosialt samvær og lignende. Lengst ned på siden her finner du en liste med noen eksempler, men listen er ikke utfyllende.

Hvis du synes det er veldig vanskelig å få til å snakke med noen du ikke kjenner, så kan du få hjelp ved å bruke  UNGSPOTLIGHT-APPEN som er et digitalt treningsprogram for unge fra 13 år og oppover. Den gir deg mestringsteknikker for å takle frykt eller ubehag når du snakker foran fremmende, til forsamlinger eller skoleklassen.

Mental Helse har flere hjelpetjenester som kan være nyttig om man kjenner seg ensom, der man kan komme i kontakt med andre. Les mer på chatteforumene Si det med ord – Finn venner   og Si det med ord – Ensomhet

Bli kjent med andre med samme bakgrunn

Som same i et majoritetssamfunn kan det være godt å bli kjent med og treffe andre samer. Det er ingen automatikk i at man går godt sammen med andre bare fordi de også er samer, men det kan likevel være godt å være sammen med noen som har litt av den samme bakgrunnen som en selv, er opptatt av lignende saker, der man ikke kjenner seg så annerledes enn alle andre.

Hvis du er samisk student og har flyttet hjemmefra til en by, så er det mange studiesteder der det finnes samiske organisasjoner.

Andre organisasjoner for unge samer:

Er man skeiv same, så kan man oppleve et ekstra perspektiv på det å være annerledes enn majoritetsbefolkningen. Det er ikke mange år siden det å være skeiv i det samiske samfunnet var veldig mye mer tabu enn det er i dag. Heldigvis har det skjedd mye på kort tid, men det kan fremdeles oppleves vanskelig for mange. Da er det godt å vite at du ikke er alene. Garmeres betyr «stolt» på sørsamisk, og er navnet på organisasjonen for skeive samer. De har også en FB side.

Det finnes også apper man kan bruke hvis man synes det er vanskelig å finne venner på annet vis.

Det finnes flere gode arener man kan delta på hvert år der man kan oppleve samisk fellesskap og samhold, og bli kjent med masse nye mennesker. De samiske festivalene er også veldig fine steder å lære med om samisk kultur, og styrke sin identitet. Unge samer som har følt seg veldig alene og annerledes som same, har fortalt at det opplevdes veldig trygt og godt å komme til samiske festivaler, og kanskje for første gang oppleve å være i et samisk majortitetsmiljø.

Les artikkelen om samiske festivaler og årlige happeninger her

 

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.