Slik håndterer du følelsen av maktesløshet

Hva er maktesløshet og hvordan kan jeg håndtere det?

I perioder av livet, der man føler seg totalt utrøstelig, går det an å lære å gi seg selv trøst.

Her kan du lese mer om hva det innebærer å føle seg maktesløs, og hvordan du kan redusere eller kanskje overvinne denne følelsen. 

Mennesker er sosiale dyr, og det ligger i vår natur å kjenne medfølelse for andre hvis de opplever noe vondt. Men hvor gode er vi til å kjenne medfølelse med oss selv? Og å løse dette på en sunn måte som gjør at man kommer sterkere ut av det på andre siden? Det er lett å ty til ytre stimuli for å dempe vonde følelser når de oppstår. Som for eksempel usunn mat, sjokolade, rus og shopping. Utfordringen er at ikke noe av dette gir varig trøst som er ekte.

Lært atferd

Det er en anerkjent teori innen psykologien at barn kan lære at egne handlinger i liten eller i ingen grad har betydning for å oppnå ønsket livsglede og livskvalitet. Dette kan resultere i visse former for psykiske reaksjoner med lavt stemningsleie, passivisering, avmakt og tristhet. Den typiske situasjonen er at man som barn ikke får høy nok anerkjennelse fra sine foreldre når man har gjort noe bra. I eksperiment har man gitt hunder i bur elektriske støt. Til slutt anerkjente hundene at de ville få støt, uavhengig av hva de gjorde, og forholdt seg passive. Kan det være naturlig å tenke at flere samer over tid har lært seg å leve med hets, og anerkjent at det sannsynligvis vil være en del av livet og hverdagen uoverskuelig framtid?

Teorien om at optimisme er en lært ferdighet

Martin Seligman

Den amerikanske psykologen Martin Seligman har beskrevet at svekket selvaktelse og selvverd reduserer følelsen over kontrollen med seg selv. Følelsen av maktesløshet gjør seg gjeldende.

Lært hjelpeløshet påvirkes av et miljø der viktig utfall er utenfor kontroll, individet gir opp, og at det ikke er noen forventninger om at frivillig handling kan kontrollere utfallet.

Ikke gi opp

Dersom du velger hjelp til selvhjelp, det vil si at du velger å ikke bruke ekstern hjelp, kan trinnene under være til hjelp. Vær oppmerksom på at dette ikke er profesjonelle råd.

  • Anerkjenn at du har et problem. Det er normalt å kjenne et lavt stemningsleie og passivitet, men ikke la det hindre deg i å anerkjenne at du er i en vanskelig situasjon. Ikke skyv det under teppet og tenk at det går over av seg selv.
  • Ta et oppgjør med nå-situasjonen. Der du er i dag er et resultat av gårsdagens handlinger. En bedre morgendag starter med hva du gjør i dag.
  • Prøv å identifisere hvor følelsen av maktesløshet kommer fra.
  • Ta eierskap til problemet. Hets og hatkriminalitet kan anmeldes til Politiet. Opplever du diskriminering på jobben, ta det opp med tillitsvalgt, verneombud eller nærmeste leder.
  • Søk anerkjennelse i et trygt miljø. Det er ingen som forventer at du skal komme deg opp av det gjørmehavet som kalles maktesløshet selv.
  • Jobb med det, hver dag. Selv om kanskje den verste toppen har avtatt, kan følelsene sitte i lenge. Fortsett å søk anerkjennelse. Kanskje du i denne prosessen også får muligheten til å hjelpe andre, som blir oppmerksomme på sine egne følelser underveis.

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.