Om Suodji

Suodji.no er veileder med fokus på samehets og samisk helse, men også på alt det flotte samisk kultur og samfunn har å by på!

Om Suodji
Kort om Suodji prosjektet- hva, hvorfor og hvordan

Suodji /Suodje /Suaja  – Ly og vern / lunt

Prosjektet eies av Samerådet, og har kommet istand på bakgrunn av erfaringene fra arbeidet med  FB gruppen «Duođaš Sámecielaheami – dokumenter samehetsen» som ble opprettet i 2017. Det startet med  et ønske om å vise omfang og alvorlighet av samehets i majoritetssamfunnet. Etterhvert  utviklet det seg til å i tillegg bli en form for veilednings og støttefunksjon for folk som opplevde trakassering, samehets og fordommer, på administrator sin fritid.

Det ble avdekket noen klare behov, som Suodji.no prøver å imøtekomme

  • De som opplever samehets har behov for å ventilere frustrasjon, få bekreftelse på at deres reaksjoner er berettiget og normale, og at det ikke er deres «hårsårhet» som er problemet.
  • De har behov for å kommunisere om det de opplever og utsettes for med noen som forstår hva de snakker om, som kjenner det samiske samfunnet, tenkemåten, og historien. Det er viktig å ikke først måtte forklare kontekst til noen før de kan dele det de har på hjertet
  • Mange føler seg usikre på det å anmelde samehets, om hva de skal gjøre hvis en sak henlegges, og ønsker å drøfte det med noen som har erfaring
  • Mye av samehetsen som folk utsettes for faller utenfor det som er straffbart, men kan likevel være uakseptabelt, og svært vondt å forholde seg til. Da kan det være godt å ha noen å diskutere veien videre med, hvordan man da kan stå opp for seg selv eller sine.
  • Veldig mange etterspør hjelp til å forsvare seg selv mot fordommer og kunnskapsløshet om samer. De ønsker å bevæpne seg med kunnskap om eget folk, egen historie, arkeologi og bosetning, fakta om samiske næringer, tradisjonskunnskap, språk og samfunn. De vet at påstandene om samer ofte er feil, men ber om hjelp til å finne kvalitetssikret informasjon å viderebringe.
  • Dessverre har samehets både et stort omfang og er til tider svært alvorlig, og kan påvirke samers psykiske helse svært negativt. Ved å forstå hvorfor man reagerer som man gjør, så kan man beskytte seg og sine bedre. Man kan lære å sette grenser, stå opp for seg selv, forstå når man skal be om hjelp, og hvor man finner hjelpen man trenger.
  • Den mest effektive måten å forsvare seg mot samehets, er å snu tankene, rette fokuset bort fra negativitet, rasisme og hets, og mot alt det som er positivt og bra i det samiske samfunnet og den samiske kulturen. Det å svare på hat med å styrke sin identitet, språk, kultur, kunnskap om sitt eget folk, gjør en sterkere, tryggere og sunnere. Det er forebygging av psykisk uhelse, det er identitetsbyggende og en styrking av det samiske samfunnet, og

 

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.