Samisk nasjonaldag 6 februar – med læringsressurser

Samisk nasjonaldag 6 februar - med læringsressurser

6 februar feires den samiske nasjonaldagen. Samekonferansen i Helsinki vedtok i 1992 6.februar som offisiell samisk nasjonaldag til minne om at det første samiske landsmøtet ble holdt 6. februar i 1917 i Metodistkirken i Trondheim.

 

Animasjonsvideoen om samenes nasjonaldag    laget av Sametinget, som ligger på Sámi Allaskuvla sin nettside Ovttas/Aktan/Aktesne,  sammen med masse andre gode læringsressurser.

 

 

Blandt initiativtakerne til det første landsdekkende samiske møtet, var Elsa Laula Renberg, leder for Brurskanken Samiske Kvinneforening.

Se Nrk Tv programmet Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sápmi.

Se filmsnutt om landsmøtet på digitalmuseet  laget av Saemien Sijte.

 

Rørosmuseet skriver på sin nettside følgende sitat fra protokollen fra landsmøtet i Trondheim 1917:

”Aar 1917 den 6te februar kl 12 middag traadte det første landsmøte for lapper sammen i metodistkirken i Trondhjem, som for anledningen velvillig var overladt møtet. Noget over 150 lapper fra lappedistrikterne Finmarken, Tromsø, Helgeland, Grong, Snaasen, Meraker og Røros var fremmødt, liksom der ogsaa var møtt representanter fra de svenske lapper.”

Les resten av Rørosmuseet sin artikkel her,  om hva slags saker som ble tatt opp på landsmøtet, og LYTT til opplesning av artikkelen på sørsamisk.

 

Les artikkelen Samisk organisering i Norge, SNL, av Mikkel Berg Nordlie og Harald Gaski.

 

 

 

Hvordan sier du gratulerer med den samiske nasjonaldagen på samisk?

Nordsamisk: Lihkku sámi álbmotbeivviin!
Lulesamisk: Vuorbbe sámij álmmukbiejvijn!
Sørsamisk: Læhkoe saemiej åålmegebiejjine!
Pitesamisk: Vuärrbe sáme älbmukbejvijn!
Skoltesamisk: Šiõǥǥ saa’mi meersažpeei´v!
Umesamisk: Lihkuos sämij ålmagenbiejvieb!

Hvor finnes opplæringsressurser til bruk i undervisning?

 

Sámi Lohkanguovddš

Nasjonalt senter for samisk i opplæringa/ Sámi lohkanguovddáš/Saemien lohkemejarnge/Sáme låhkåmguovdásj er et ressurssenter spesielt rettet mot opplæringssystemet fra barnehagestadiet til høgere utdanning. De har sider på nordsamisk, sørsamisk, lulesamisk, norsk og engelsk.

Senteret har sammen med Kunst og Kultur i Utdanningen  gitt ut et hefte som har mange gode artikler, og ligger i linkene under her;

Nordsamisk/norsk – Sámi kulturipmárdus mánáidgárddiin ja skuvllain/ Samisk kulturforståelse i barnehage og skole

Lulesamisk/norsk – Sáme kultuvrradádjadus mánájgárdijn ja skåvlåjn/ Samisk kulturforståelse i barnehage og skole

Sørsamisk/norsk – Saemien kultuvregoerkese maanagïertesne jïh skuvlesne /Samisk kulturforståelse i barnehage og skole

Sámi Lohkanguovddaš har også laget et undervisningsopplegg spesielt for 6.februar, med forslag til tematikk, ativiteter og oppgaver tilpasset barn og unge fra barnehage alder, forskjellige alderstrinn i grunnskolen, samt opp til og med videregående skoler.

 

Redd Barna

Redd Barna har et undervisningsopplegg med film Hvorfor feirer vi samenes nasjonaldag som kan lastes ned og brukes i skolen. Filmen er norskspråklig, men finnes med tekst enten på nord- , sør- eller lulesamisk. Redd Barna har også mye annet materiale om samiske forhold og materiale på forskjellige samiske språk som kan lastes ned eller bestilles.

 

Gaavnoes

Gaavnoes som er en stor kunnskapsportal med fokus på sørsamisk kultur, historie og språk, har masse godt materiale som kan brukes til opplæring. Her finner du  Tips til 6. februar i skole og barnehage

 

Sámi Allaskuvla

Ovttas|Aktan|Aktesne, er en nettside under Sámi Allaskuvla der det finnes mange læringsressurser og mye informasjon. De har steget ressurshefte for barhehager om samisk nasjonaldag.

Ovttas.no: Ressurshefte for barnehagene om Samenes nasjonaldag

Ovttas.no:Resursagihppagaš Sámi álbmotbeaivvi birra mánáidgárddiide

 

SESAM

SESAM sin nettportal Reaidu har en side om 6. februar, i tillegg til mange andre gode ressurser.

 

NIM

NIM, Norges Institusjon for Menneskerettigheter har en undervisningspakke som heter  Samer og nasjonale minoriteter

 

Gyldendal

Gyldendal sin læringsportal Salaby har gode læringsressurser om samiske forhold og et eget undervisningsopplegg for 6.februar tilrettelagt for ulike årstrinn.

 

ČálliidLágádus og ablemagic AS

Tidsreise Sápmi er en interaktiv læringsportal med tverrfaglig læremiddel for barneskole og mellomtrinn, med interaktiv formidling av samisk kultur og historie. Læremiddelet dekker mange av kompetansemålene med samisk innhold i Fagfornyelsen LK20/LK20S.

 

Skolerom 

Skolerom produserer mye forskjellig læremateriell til skoleverket, som i følge læreplan skal inkludere samiske temaer og urfolksperspektiver gjennom hele utdanningsløpet. De har et bredt spekter av samiske temaer som du kan finne på nettsiden.

 

Elevkanalen

Elevkanalen har flere samiske temaer og opplegg for 6.februar som du finner her.

 

Undervisningsmetoder.no

Nettstedet undervisningsmetoder.no har et undervisningsopplegg om 6. februar her.

 

Les mer om samiske temaer og finn andre ressurser her:

 

Ovttas.no har samlet en oversikt med ressurser fra Nrk sitt arkiv med mange forskjellige temaer som omhandler samer, historie, kunst og kultur, folk, språk.

 

Se også suodji sin artikkel med gode ressurser for samisk kulturlæring her.

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.