Slik kan du motvirke samehets

Motvirke samehets? Bry deg!

En av de viktigste tiltakene samfunnet kan gjøre for å forhindre hets og hatkriminalitet er å bry seg.

En undersøkelse utført av Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) fra 2023 viser at 56% av respondentene som har vært vitne til hets det siste året ikke gjorde noe for å hjelpe. Den som er vitne er uten skyld, men man kan gjøre en stor forskjell for offeret hvis man bryr seg. Opplevelsen av å stå alene i hets kan påføre store belastninger. Noe denne filmen viser.  

Tre strategier

NIM foreslår tre strategier for hvordan vitner kan reagere når hets forekommer. 

  • For det første kan man si noe. Det er ikke alle som vil gå inn i en situasjon og bryte den opp, kanskje i frykt for selv å bli involvert, men ved å være tilstede kan man henvende seg til offeret etterpå og tilby trøst og støtte. Din innsats der og da vil sannsynligvis utgjøre en stor forskjell for offeret. 
  • Det andre man kan gjøre er å overvåke situasjonen. Grov hets er brudd på loven, og ditt vitnesbyrd kan være viktig ved en eventuell anmeldelse. 
  • Det tredje du kan gjøre er å spørre om hjelp. Dersom flere skjermer den som blir utsatt vil ofte den som utfører hets stoppe og trekke seg unna. Slike handlinger er med på å begrense skaden. 

Les mer her om hva du kan gjøre om du blir vitne til hets. 

Finnmark fotballkrets går nye veier

MII-MET-VI er et prosjekt som skal hindre rasisme, diskriminering og hatfulle ytringer i fotballen. Logodesign: Frank Rune Isaksen.

Finnmark fotballkrets belønner gode holdninger på fotballbanen

Finnmark fotballkrets har en sterk posisjon i fylket, og når nesten halvparten av fylkets innbyggere gjennom fotballen. Gjennom MII-MET-MI går kretsen inn for å snu det negative fokuset som har vært forbundet med det samiske på fotballarenaen. Prosjektet skal i periode 2024-26 jobbe mot tre arenaer:

  • Fotballbanene. Med spillere, lagledelse, dommere og publikum.
  • Skolene. Grunnskole og videregående.
  • Kommunene. Politisk ledelse og administrasjon.

Les mer om prosjektet her.

 

Felles innsats

Hets og hatefulle ytringer forekommer på ulike måter, og fremsettes i forskjellige kanaler. Hets på nett er en av de mest voksende kanalene. Derfor må problemet angripes bredt. Under er en liste over prosjekter og veiledere tilpasset ulike roller i samfunnet.

Samiske veivisere

Samiske veivisere er studenter fra Samisk høgskole i Kautokeino som besøker skoler og høyere utdanningssteder i hele landet for å holde foredrag om samer. Elevene får underholdende og lærerike foredrag, og det er helt gratis for skolen, ettersom reise og opphold for veiviserne er dekket på forhånd. Les mer om veiviserne her. Bestill veivisere her.

Offentlig veileder

Kommunesektorens organisasjon (KS) sin veileder for folkevalgte, offentlig sektor, nasjonale myndigheter og medier. 

Samehets.no

På samehets.no, som er Sametinget og Politidirektoratets digitale veileder for å motvirke hets og hatefulle ytringer, er det en liste over utvalgte informasjons- og opplæringsressurser.

Søk om prosjektstøtte

Tilskuddsordning for forebygging av mobbing og samehets.

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.