Hva er følelser?

Hva er følelser?

Forstå følelsene dine og hvordan de påvirker deg

Følelsene dine er en av kroppens viktigste signalsystemer, og supplerer sansene våre. Holder du hånden på en varm plate, trekker du den automatisk til deg. På den måten unngår du å få store brannsår og potensielt langvarige skader. Vi har lært oss å respektere sansene våre, og akseptere de. Men har vi lært oss å akseptere følelsene våre i samme grad?

Ditt indre kompass

Ditt indre følelseskompass varsler deg om hvordan du har det med deg selv og de rundt deg. Og ikke minst – hva du har behov for. Dersom du lytter til følelsene dine vil de kunne sette deg i stand til å utføre handlinger i tråd med situasjonen. Derfor er det viktig å anerkjenne, forstå og akseptere følelsene dine.

Følelser kan utvikle seg over tid. Dette er en naturlig del av det å utvikle seg som menneske. Man har andre følelser som voksen enn som barn. Men følelser kan også endre seg brått, for eksempel når det oppstår akutte situasjoner i etterkant av fysisk eller psykisk vold.

Følelsene vi opplever – og behovene vi får, som resultat av hets – må tas på alvor.

Ulike former for hjelp

Ingen skal stå alene i hets. Det er helt normalt å sitte igjen med vonde følelser hvis man blir utsatt for samehets, vold eller annen hatkriminalitet. Det er et stort apparat som står klar til å hjelpe deg. Og det er mye bedre å spørre om hjelp én gang for mye enn for lite.

Bruk chatte-tjenesten på denne siden for å få hjelp. Chatten er betjent (åpningstid). Du kan også sende inn meldinger selv om ikke chatten er betjent. Vi kontakter deg.

Ønsker du profesjonell hjelp til å takle følelsene er fastlegen din et naturlig sted å starte. Les mer om hvor du kan få hjelp her.

Det finnes også mange måter å håndtere følelsene selv på i dagliglivet. Les mer på disse sidene om hjelp til selvhjelp. 

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.