Hvordan utøves hets i det norske samfunnet, og hvordan blir vi påvirket av det? Disse, og flere interessante spørsmål blir belyst i denne artikkelen.
Hets, hatprat og hatefulle ytringer er et stort samfunnsproblem. Forskning viser at samer opplever hverdagsrasisme og diskriminering oftere enn majoritetsnordmenn. Begrepet samehets blir ofte brukt for å beskrive disse handlingene. Her har vi samlet noen fakta for å gi en kort beskrivelse av hva samehets egentlig er.
Les mer om hva forskningen sier om omfanget av samehets her.
Definisjon på rasisme og samehets
For å forstå samehets, så må vi først se på definisjon av rasisme.
Rasisme er hets, fordommer, utestenging eller diskriminering basert på etnisitet, nasjonalitet eller hudfarge. Det kan være å tillegge noen visse negative egenskaper eller holdninger basert på slike kriterier, og kan være stigmatiserende, krenkende, trakasserende og truende. –
Kulturer som man selv ikke er en del av vurderes ofte som mer primitive, å ikke ha like gode verdisett som egen kultur, samt å ha mindre å bidra med til samfunnet man selv er en del av, evt være til hinder/bryderi for samfunnet, og ha lite eller ingen verdi. Det kan også være en forestilling om at mennesker kan deles inn i «raser», som kan graderes i forhold til egenskaper, intelligens eller verdi.
Samehets er hetsende, nedsettende eller fordomsfulle kommentarer om eller til samer basert på forestillinger om at samer som gruppe har negative egenskaper, dårlige holdninger, mindreverdig kultur, mindre mental kapasitet eller kognitive evner, er mindre empatiske enn flertallskulturen, eller er til hinder for utvikling i majoritetssamfunnet fordi de er samer. Dette kan man kalle rasistiske holdninger.
Det kan også komme frem som humor og vitser med samme holdninger og tematikk, og forventes da å tåles fordi det er humor. -Eksempler på humor og vitsing
Det kan være veldig ubehagelig å bli utsatt for hets og diskriminering rett og slett på bakgrunn av hvem og hva man er. Lovverket skal beskytte mot rasisme og hatefulle ytringer, men likevel så kan det være vanskelig å vurdere hva som er straffbart og ikke. Noen ganger så må man bare anmelde og avvente utfallet av en evt etterforskning og mulig rettsprosess. Noen ganger blir sakene henlagt på bevisets stilling. Vær klar over at du kan klage på en henleggelse, og vær klar over at den første historiske dommen mot samehets, den såkalte Saltensaken, først ble henlagt, så påklaget, før gjerningspersonen ble dømt i både tingretten og lagmannsretten. Lær mer om Saltensaken i artikkelen om dommer mot samehets i Norge, Saltensaken og Gauldalsløypa.
Lær mer om å anmelde samehets på Sametinget sin nettside om samehets, samehets.no
Etnisk diskriminering er den vanligste formen for diskriminering som samer opplever, og foregår på en rekke arenaer, og spesielt unge samer opplevelser. I tillegg til fysiske arenaer – som skole, arbeidsliv og bosted – forteller unge at de har opplevd krenkelser på sosiale medier.
Personer som blir utsatt for hets og annen diskriminerende adferd kan oppleve dette som skremmende og svært nedverdigende. Dette er ikke bare et samfunnsproblem, det er også et problem for individet.
Fornorskningsprosessen - fornektelse og fortielse
Samer diskriminerer samer
Institusjonell diskriminering på arbeidsplasser, i skole og i kontakt med det offentlige er noen av arenaene samer ofte opplever uønsket adferd. Men forskning viser at også samer hetser samer. I studier utført av førsteamanuensis Ketil Lenert Hansen (UiT Norges arktiske universitet, Tromsø) er det i kapittel 7 – Selvopplevd diskriminering av samer i Norge – dokumentert at samer opplever hets og diskriminering av andre samer. Les publikasjonen her.
Hansen skriver at dette må sees i sammenheng med fornorskingsprosessen, og måten denne prosessen har påvirket store deler av den samiske befolkningen til å føle en skam forbundet med sin egen identitet. Gjennom assimilering av egen identitet og språk har ført til en fornektelse og fortielse om det å snakke og akseptere sin egen bakgrunn. Når samer diskriminerer samer påpeker Hansen at dette er en reaksjon på holdningen i majoritetssamfunnet, og at nedsettende snakk om samer leder oppmerksomheten vekk fra egen samisk bakgrunn.
Få samer melder fra
Tre av fire unge samer forteller at de opplever diskriminering fordi de er samer, i følge en rapport om psykisk helse til unge samer. Likevel anmeldes svært få av disse hendelsene. I et intervju med NRK Troms og Finnmark sier professor i helsevitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, Ketil Lenert Hansen, at det ikke er en kultur blant samer om å melde i fra. Man skal takle slike ting selv. I følge Hansen har hetsen blitt så normalisert at mange ikke tenker over at det er hets. I artikkelen fra 2022 etterlyser også Hansen informasjon om på samisk språk om at man kan melde fra, og hvordan man går frem.
Våren 2024 lanserte Sametinget i samarbeid med Politidirektoratet samehets.no, som er en veileder for utsatte og pårørende.
Hets påvirker din helse
Personer som blir utsatt for hets og annen diskriminerende adferd kan oppleve dette som skremmende og svært nedverdigende. Dette er ikke bare et samfunnsproblem, det er også et problem for individet. Ettersom det kan ha direkte og skadelige konsekvenser for ens egen psykiske og fysiske helse. På denne siden får du informasjon som forhåpentligvis gir deg hjelp til å forstå og håndtere følelsene som oppstår, eller du kan bruke denne innsikten til å hjelpe andre.
Behandle samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake dette kan ha negativ innvirkning på hvordan nettsiden fungerer for deg.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp? I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.