Hjelp til selvhjelp ved depresjon /stress / angst / uro / traumereaksjoner

Hjelp til selvhjelp

Selvhjelp kan være et svært effektivt virkemiddel for å påvirke ens egen mentale helse, dersom det blir brukt riktig. Det finnes en rekke teknikker og hjelpemidler som man kan bruke for å håndtere et bredt spekter av stress / angst / traumesymptomer.

Selvhjelp kan være et svært effektivt virkemiddel for å påvirke ens egen mentale helse, dersom det blir brukt riktig. Mange som for eksempel har blitt utsatt for samehets, kan oppleve å slite med ulike ettervirkninger som angst, sinne, fortvilelse og så videre. Det å fortrenge problemene er ikke et godt eksempel på selvhjelp. På disse sidene vil du få gode tips som kan hjelpe deg hjelpe deg selv til en bedre hverdag.

Ønsker du mer bistand i dette temaet kan du henvende deg til oss via chatten på siden.

Selvhjelp ved moderate plager

Ved milde eller moderate plager finnes det en rekke digitale verktøy og kurs som kan være nyttige. I mange tilfeller vil ekstern hjelp av profesjonelle være det beste alternativet. Opplever du store eller akutte plager bør du ta kontakt med din fastlege eller psykolog.

Helsenorge er det offentlige nettstedet for informasjon om og tilgang til helsetjenester. De tilbyr blant annet digitale verktøy ved psykiske plager, med både opplysnings- og instruksjonsvideoer med tilhørende oppgaver innen følgende tema:

  • Angst
  • Depresjon
  • Søvnvansker
  • Hverdagsglede
Helsenorge.no

Helsenorge.no har utviklet en rekke verktøy for selvhjelp, som tilfredsstiller nødvendige krav til helsefaglig kvalitet, personvern og sikkerhet. Disse inkluderer:

  • Grubl- appen, en app for deg som overtenker stort og smått. Appen hjelper deg som kan gå deg fast i grublerier og negativitet. Den hjelper deg med å ha mindre fokus på negative tanker, slik at du kan få det bedre i hverdagen.
  • Selvhjelperen – et verktøy for ungdom mellom 13-20 år
  • Selvhjelpsvideoer mot søvnvansker, sosial angst og depresjon
  • Tankevirus – se hverdagen på en ny måte.Hver morgen i 3 uker mottar du et nytt videotips som hjelper deg å avsløre tankevirus i hverdagen, eller gir deg trening i å bruke psykologiske vitaminer i møte med infiserte tanker.
  • Assistert Selvhjelp Mesteringsverktøy

Du kan se alle verktøyene til Helsenorge.no ved å klikke her.

 

SMART – Appen  er et stressmestringsverktøy  som du kan lese mer om på RVTS Øst sine sider. Appen gir gode råd og øvelser for å roe ned, sove bedre, håndtere irritabilitet, stoppe negativ tenkning og mestre andre livsutfordringer. SMART kan brukes for å håndtere krevende livssituasjoner fra 14 års alder og oppover. Inne på den linken finner du også se SMART (StressMestringsAktiviteter for RobusthetsTrening) filmene.

 

PUSTEPAUSEAPPEN laget av lege og journalist Charlotte Lunde i samarbeid med psykolog Ingeborg Egebjerg . Med denne  appen kan du få  hjelp til  å takle stress, angst og grublete tanker.

Appen tilbyr en rekke gratis øvelser, meditasjoner og korte samtaler om ulike tema som du kan lytte til. Gjennom dette kan du lære å få mer ro i hverdagen, bli mer oppmerksom og til stede.

OPP-APPEN er utviklet av Universitetet i Tromsø, som et hjelpemiddel for å øke trivsel og gi bedre psykisk helse, spesielt til unge. OPP formidler kunnskap og ferdigheter for å gjøre deg bedre i stand til å mestre utfordringer, håndtere stress, tanker, følelser og sosiale relasjoner og forebygge psykiske plager.

HJELPEHÅNDA- APPEN er et spill rettet mot ungdom. Her kan du øve på å takle følelsesmessige utfordrende situasjoner gjennom et enkelt og godt problemløsningssystem.

UNGSPOTLIGHT- APPEN  er et digitalt treningsprogram spesielt utviklet for unge fra 13 år og oppover, som sliter med prestasjonsangst, kjenner ubehag og utrygghet når du får fokuset rettet mot deg, som for eksempel at du må snakke  i klasserommet, i forsamlinger, eller fremmede i forskjellige situasjoner. Her får du mestringsteknikker for å takle frykt, ubehag ellet angst som hemmer deg i læringssituasjoner og sosiale situasjoner. Den er laget av YouWell.

 

SELVHJELPSKURS  med 9 videoer om sosial angst utviklet av psykolog Magnus Nordmo, Universitetet i Oslo, finner du her. Han har også laget selvhjelpskurs til 9 andre psykiske tilstander, som du finner ved å følge samme link.

OVERVINNE- APPEN,   NBR / NRL har sammen med Norsk Landbruksrådgivning utviklet denne selvhjelpsappen spesielt for sine medlemmer, som er reindriftssamer. Den kan brukes alene, av alle, eller så kan den kombineres med videokonsultasjoner med psykolog for de som er medlemmer i organisasjonen.

Selvmestringshjelpemidler til barn

 ZUPERSMART-APPEN  er en selvmestringsapp laget for barn fra 6 til 12 år. Den er laget i samarbeid med barn, foreldre og fagpersoner avDigital Helseforskning (DIG) ved Oslo universitetssykehus og RVTS Øst. Der kan barn trene seg på å håndtere stress, forstå hva som skjer i kroppen, ta smarte valg og bli mer robust.

 

 

 

Lytt til kroppen

På samme måte som at du lytter til kroppen eller går til legen om du har en fysisk helseplage, er det også viktig å være oppmerksom på og håndtere dine psykiske helsebehov.

Tips til fokusområder

Det er mye god psykisk helse i å ta kontroll på din egen fysikk. Her er noen eksempler på områder det er viktig å fokusere på hvis du sliter med noe psykisk:

Fysisk aktivitet er en god måte å holde deg fysisk frisk på, samtidig som det har positiv innvirkning på din psykiske helse. Studier viser at det å være i fysisk aktivitet får hjernen til å utløse endorfiner, et biokjemisk signalstoff. Endorfiner har en naturlig smertedempende effekt, men gir også en følelse av velvære. Så lite som 10 minutter med rask gange kan forbedre energi, humør og fokus.

Et balansert kosthold kan ha direkte innvirkning på hvordan du føler deg. Maten vi spiser kan påvirke utviklingen, håndteringen og forebyggingen av et utall psykiske helsetilstander, inkludert depresjon og demens.

Stump røyken. Røyking har en negativ påvirkning på både psykisk og fysisk helse. Det er aldri for sent å slutte.

Få nok søvn. Søvnbehovet varierer fra person til person, og i hvilken fase du er i livet. En god natts søvn for voksne er mellom 7-9 timer. Dersom du føler behov for å hvile i løpet av dagen er det viktig at du ikke sover for lenge. En powernap på 20-30 minutter er lenge nok.

Teknikker for avslapping kan være gunstig hvis du ofte føler på stress. Dette kan for eksempel være meditasjon, å puste dypt inn og ut, eller å fokusere på tankene dine.

Før tankene over på det positive. Selv om det kan være vanskelig om du sliter med indre uro, bekymringer eller stress er det viktig å fokusere på positive tanker og følelser, heller enn på det som er negativt.

Snakk med andre. Å sørge for å få hjelp kan gjøre det lettere for deg å håndtere de mentale utfordringene dine. Du kan for eksempel snakke med venner eller familie og på denne måten kvitte deg med noe av stresset. Å få hjelp i vanskelige situasjoner kan redusere byrden du bærer på.

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.