Det finnes mange gode tilbud om hjelp og behandling.
Suodji /Suodje /Suaja chattelinje
Du som har opplevd samehets og trenger noen å snakke med, kan komme i kontakt med oss for å få råd, og få hjelp til å sortere tanker og følelser ved å trykke på chatteikonet nede til høyre på siden. Chatten er åpen tirsdag og torsdag mellom 12-14.00. Når den ikke er betjent, kan du legge igjen en melding på samme sted, så tar vi kontakt med deg. Chattelinjen betjenes av spesialutdannet samisk helsepersonell med lang erfaring fra psykiatri og spesialkompetanse på samehets.
SANKS/SÁNAG – Samisk nasjonal kompetansetjeneste – psykisk helsevern og rus
SANKS tilbyr utredning og behandling innenfor psykisk helse og rus/avhengighet. SANKS har også nasjonale kompetansetjenestefunksjoner og målet er å bidra til at den samiske befolkningen får et likeverdig tilbud innen psykisk helse og rus/avhengighet.
SANKS tilbyr tjenester på ulike steder og avdelinger. Der kan du som voksen få hjelp for blant annet agnstproblematikk, depresjon, traumer, psykoselidelser, bipolaritet, spiseforstyrrelser, ADHD, Asperger, og behandlig for rus- og spilleavhengighet, med mere. Det finnes både polikliniske tilbud, og døgnavdelinger.
Lær mer om SANKS sitt tilbud her. SANKS har også tilbud til familier, barn og unge. Det finnes en egen ungdomsavdeling, UPA, og Familieenheten, begge i Karasjok. I tillegg kan barn og unge få hjelp ved BUP, barne og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Karasjok.
Nasjonalt Team tilbyr polikliniske samtaler til både voksne og barn, og har kontorer i Oslo, Røros, Trondheim, Hamnarøy og Tromsø. De som ikke kan gjøre mange reiser til kontorstedene fordi de bor langt unna, har mulighet til å kombinere reiser gjennom pasientreiser med videosamtaler med behandlerne i Nasjonalt Team.
Barn og unge som har vanskelige tanker eller følelser kan kontakte SANKS på telefon 78 96 74 20.Les mer om tilbudet her.
SANKS har også et lavterskeltilbud, og tilbyr inntil tre samtaler for barn, unge og voksne. Man behøver ikke henvisning fra lege for å benytte seg av lavterskeltilbudet.
Har du behov for samisk kulturtilpasset behandling og bor i visse deler av Sverige eller Finland, kan også få hjelp fra SANKS. Les mer om det her.
Fastlege
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis. Fastlegen din har taushetsplikt, og kan hjelpe deg med både psykiske og fysiske plager. Ved behov vil fastlegen din henvise deg videre til spesialist, som f.eks psykolog.
Dersom du ikke vet hvem som er din fastlege, eller det er andre ting du ikke finner ut av, kan du ringe Fastlegetelefonen på 810 59 500 eller finne info på Helsenorge.
Ung.no er en nyttig side for deg som er under 16 år. Les mer om hvordan fastlegen kan hjelpe deg på denne siden.
Legevakt
Hvis situasjonen er akutt, utenom kontortid, på kveld, natt eller helg, så kan man ringe legevakten for å få hjelp. Bruk den nasjonale nummeret 116117, så vil man komme til den lokale legevakten og få hjelp der.Menystyring på 116 117 gir deg mulighet til å velge andre legevaktsentraler.
I løpet av livet vil mange oppleve symptomer som angst, uro og nedstemthet. Hets og hatefulle ytringer kan fremskynde dette. Å oppleve slike symptomer er ikke det samme som å ha en psykisk lidelse, men dersom symptomene blir langvarige, sterkere eller til hinder for et normalt liv, er det viktig å be om hjelp.
I tillegg til fastlegen din (se over), kan du få rask psykisk helsehjelp dersom du er over 16 år. Denne tjenesten er gratis, og gir direkte hjelp uten henvisning fra lege. Tilbudet er per april 2024 tilgjengelig i 78 norske kommuner – samt 15 bydeler i Oslo – fordelt på 80 team. Se liste med kontaktinfo her (nederst på siden).
Kommunal psykiatritjeneste
Alle kommuner har lokal psykiatritjeneste i en eller annen form, med litt forskjellige navn. Søk opp din kommune og psykiatritjeneste på nett, spør legekontoret ditt, eller kommunens servicekontor for å få kontaktinformasjon. Dette er tilbud du kan benytte deg av uten å få henvisning fra lege.
Psykolog i kommunen
Kommuner er pålagt å ha ansatt psykologer i helse- og omsorgstjenesten. Mange av disse gir tilbud om kortvarig behandling av lette og moderate psykiske vansker og lidelser. Tilbudet er gratis. Kontakt kommunen eller fastlegen din.
Oppsøkende team
De fleste kommuner tilbyr oppsøkende tjenester til personer som av ulike årsaker ikke klarer å møte opp selv. Da får du hjelp der du bor. Kontakt kommunen din hvis du ønsker å få hjelp hjemme.
Kommunale frisklivssentraler
Mange kommuner har en frisklivssentral, der du kan få hjelp med mestring av ulike plager som f.eks depresjoner, belastninger, søvnvansker og alkoholproblemer. Les mer her.
Psykisk helsehjelp på sykehus eller poliklinikk
Psykiske symptomer kan utvikle seg til mer alvorlige plager og lidelser. I slike tilfeller kan du i samråd med fastlegen din få henvisning til sykehus eller distriktspsykiatrisk poliklinikk.
Mental Helse
Mental Helse er en medlemsorganisasjon for mennesker med psykiske helseutfordringer, pårørende og andre interesserte. De tilbyr en chatte-tjeneste på sin webside. Her er en liste over telefonnummertil ressurser for studenter, arbeidstakere, foreldre og andre. Blant Mental helse sine tilbud fremhever vi hjelpetelefonen, som du finner her og Mental Helse Ungdom sin chattetjeneste Hjelpechatten som er spesielt for unge voksne.
Ombudene skal passe på rettighetene til barn og ungdom, fra barnehage, gjennom grunnskolen, og videregående skole. Hvis samiske barn og unge mobbes eller hetses på skolen, kan de også få hjelp av det lokale Elev- Læring- og mobbeombudet. Ombudene har taushetsplikt, og er uavhengige.
Les mer og finn ditt lokale ombud her. Nordsamiskspråklig info her.
Pasient og brukerombud for samiske pasienter – Snart på plass
Pasient- og brukerombudet styrker sitt tilbud til samiske pasienter. En rådgiver som nu skal ansettes, får særlig ansvar for å følge opp den samiske befolkningen, og skal bistå pasienter og pårørende over hele landet. Hvis man opplever samehets, fordommer eller trakassering som same i helsevesenet, så kan man ta kontakt med ombudet.
Kors på halsen på samisk – kommer snart
Røde kors jobber for å etablere sin tjeneste Kors på halsen også som et eget tilbud rettet mot samiske barn og unge.Dette er et samtaletilbud for barn og unge i Norge, og svarer på henvendelser fra barn og unge opp til 18 år. Den som tar kontakt er anonym og kan snakke om alt hen har på hjertet. Det jobbes for å få dette på plass i nær fremtid.
Kors på halsen sine eksisterende tjenester finner du her.
Alarmtelefonen for barn og unge
Barnevernets døgnåpne svartjeneste alarmtelefonen for barn og unge, kan ringe til eller chatte med, etter som hva du er mest komfortabel med.
Ungdomstelefonen er Skeiv Ungdom sitt tilbud, med chattetjensete og hjelpetelefon som betjenes av frivillige. Her finner du tilbudet, Snakk med oss.
Kirkens SOS
Hjelpetelefonen til Kirkens SOS er døgnåpen. Du kan ringe eller chatte, eller sende melding. De tilbyr er et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i den livssituasjon du er i. Du kan ringe anonymt, krisetelefonen har ingen nummervisning.
Snakk om mobbing
Blåkors har en chattetjeneste som heter Snakk om mobbing, hvor du kan chatte enten du selv blir mobbet, eller kjenner noen som blir mobbet.Det krever mot til å ta kontakt. Men det er utrolig viktig at du ikke bærer på vonde ting alene. Alle mennesker har behov for å bli hørt og trodd. Hos SnakkOmMobbing.no er du trygg og helt anonym.
Samskibnaden ved UiT
Studenter ved UiT kan benytte seg av et samtaletilbud ved studentsamskipnaden. Tilbudet er helt gratis, med kort ventetid, og du trenger ingen henvisning. Veilederne der har taushetsplikt, og du kan prate med dem enten på kontoret, over telefon, eller på videosamtale. Du kan bestille time på nettsiden til samskipnaden.
Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim -Sit
Sits helsetilbud er et supplement til det offentlige helsetilbudet. De har en side hvor de har samlet en oversikt over gode råd og hjelpetilbud, og de tilbyr i tillegg lavterskel samtaler med rådgiver eller korttidsbehandling hos en behandler.
Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge -SSN
SSN Helse har psykologer og terapeuter som tilbyr rådgivende samtaler og korttidsterapi. Samtaletilbudet er gratis for studenter ved lærestedene tilknyttet SSN Tilbudet er beregnet på deg som har lettere psykiske plager og lidelser og som trenger behandling av begrenset varighet inntil ti behandlinger. Du trenger ikke henvisning for å få time. Du kan bestille time på nettsiden.
Studentsamskipnaden i Oslo SiO
SiO har en siden som heter Utfordinger i studiehverdagen. Der finnes råd og ressurser for studenter som inkluderer studentombudet, kurstilbud og informasjon om samtaletilbudet de har til sine studenter. Livssynsåpent samtalesenter har et bredt tilbud om forskjellige typer samtalepartnere og andre støttefunksjoner og aktiviteter.
Studentsamskipnaden i Stavanger SiS
SiS tilbyr samtaleterapi, råd og veiledning. Tilbudet er åpent for alle studenter ved de ulike studiestedene i Stavanger. På nettsiden Samtalebehov finner du informasjon og kan bestille samtaletime. De tilbyr dropinsamtaler, samtaler både live og på nett, har gruppetilbud, samtale med studentprest, og har en nettbasert mestringsverktøy, Assistert selvhjelp.
Studenter spør
På studenter spør sin side om psykisk helse kan du stille anonyme spørsmål og få svar fra fagpersoner. Du kan også lese andre sine anonyme spørsmål og svar de har fått. Det er også mange andre temaer du kan spørre om der. Det er et samarbeid mellom studentsamskipnader rundt om i landet.
Anonyme alkoholikere
Et fellesskap av kvinner og menn som deler sin erfaring, styrke og håp med hverandre for at de kan løse sitt felles problem og hjelpe andre å friskne til fra alkoholisme. Den eneste betingelse for medlemskap, er et ønske om å slutte å drikke. Du finner informasjon og hjelpetelefonen her.
Leve – Landsforeningen for etterlatte etter selvmord
Landsforeningen for etterlatte etter selvmord (LEVE) tilbyr likepersonssamtaler til etterlatte etter selvmord i hele landet. En likepersonssamtale kan foregå fysisk eller digitalt/på telefon. LEVE tilbyr også sorggrupper.
Angstforeningen
Angstforeningen driver hjelpetjenesten angsttelefonen.no. Det er ikke en akutt-/krise-/nødtelefon, men et lavterskel samtaletilbud.
Her kan du få snakke med en som selv har gått gjennom utfordringer med angst. Det kan være til stor hjelp bare å sette ord på situasjonen man står i og snakke om dette med en som har kjent angst på kroppen selv. Tjenesten bemannes kun av personer med egenerfaring med angst, ikke av fag-/helsepersonnell.
Pårørendesenteret i Oslo
PiO senteret driver Nasjonal rådgivningstelefon for pårørende. De tilbyr råd og veiledning for deg som er pårørende, enten du er forelder, barn, søsken, kjæreste, ektefelle eller bare en god kollega eller nabo. Rådgiverne er fagpersoner med egen pårørendeerfaring.
Pårørendesenteret i Stavanger
Pårørendesenteret i Stavanger tilbyr telefon-, chat og e-post-tjenester for voksne og barn som pårørende. Nettsidenungeparorende.no er for pårørende opp til 18 år, mens parorendesenteret.no er for voksne pårørende. Det ligger også mange gode artikler på disse sidene.
Barn av rusmisbrukere
BAR (Barn av rusmisbrukere) tilbyr chattetjenesten no . Barsnakk er for deg som har vokst opp med rus i familien eller kjenner noen med rusmiddelproblemer, og som ønsker å snakke om dine opplevelser. BAR tilbyr også individuelle videosamtaler.
Ivareta – pårørende berørt av rus
Ivareta tilbyr Pårørendetelefonen. Pårørendetelefonen er en støttetelefon der du møter mennesker som selv har erfart hvordan det er å stå nær en som ruser seg
Dinutvei.no
Dinutvei.no har en spørsmål- og svartjeneste om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Tjenesten driftes av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Du finner også mye informasjon om temaet på siden.
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake dette kan ha negativ innvirkning på hvordan nettsiden fungerer for deg.
Funksjonell
Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk.Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp? I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.