Slik jobber det offentlige

Slik jobber det offentlige

Hets og diskriminering er et samfunnsproblem. Det ødelegger liv og skader samfunnet. (Foto: Peter Mydske/Stortinget).

Foto: Stortinget / skjermdump

Hets og diskriminering er et samfunnsproblem. I en undersøkelse (publisert 26. august 2022) fra Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) går det frem at hets mot nasjonale minoriteter eksisterer i betydelig grad. Under Fosen-demonstrasjonene ble flere av de som kjemper for sitt standpunkt utsatt for trusler og hets. Samtidig viser Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport at fornorskingspolitikken har bidratt til å legitimere diskriminering av samer. 

Her kan du lytte til opplesing av kommisjonens rapport.

Det ødelegger liv og skader samfunnet. Heldigvis får problemet stadig økt oppmerksomhet, og det offentlige anerkjenner at det er et samfunnsproblem som må bekjempes. 

Regjeringen la frem Nasjonal Handlingsplan mot hets og diskriminering av samer i Tromsø 14 januar 2025. Statsminister Jonas Gahr Støre, kultur og likestillingsminister Lubna Jaffery talte for regjeringen. Sametingspresident Silje Karine Muotka holdt et innlegg for Sametinget. – Vi aksepterer ikke hets mot samer i Norge. Vi skal ha et åpent og inkluderende samfunn, hvor det er trygt å være samisk. Hat og hets rammer ikke bare enkeltpersoner eller grupper, det rammer hele samfunnet vårt. Vi står sammen mot samehets» uttalte statsminister Støre. 

Handlingsplanen inneholder 32 konkrete tiltak  fordelt på tre innsatsområder:

  • Dialog og et velfungerende demokrati.
  • Kunnskap og kompetanse.
  • Trygghet og sikkerhet.

Les mer om planen på Norges institusjon for Menneskerettigheter, NIM, sin side. Last ned eller les selve handlingsplanen her.

Likestillingssenteret KUN skriver om handlingsplanen som en «Milepæl i kampen mot samenets«.

En viktig jobb for forståelse og forsoning

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport danner grunnlaget for et oppgjør med fornorskingspolitikk og urett. (Foto: Peter Mydske/Stortinget).

En viktig prosess

Her er en liste over noen av tiltakene fra det offentlige for å motvirke samehets:

  1. Sametingsrådet la i mai 2022 fram sin handlingsplan mot samehets for Sametinget. Planen består av 17 tiltak som Sametinget jobber med fram mot 2025. Les mer om arbeidet med handlingsplanen her. Les Sametingets handlingsplan mot samehets her.
  2. Sametinget skal i samarbeid med Politidirektoratet lage en veileder for hvordan man anmelder samehets. Tiltaket er gjennomført, og veileder er tilgjengelig på nettsiden samehets.no 
  3. Likestillings- og diskrimineringsombudet jobber aktivt på flere nivå. Blant annet med å opprette en ombudsfunksjon for samehets, i tillegg til å informere ledere i virksomheter slik at de kan identifisere og forebygge samehets. 
  4. Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport (last ned her), som danner mye av grunnlaget for det videre arbeidet som involverer de berørte gruppene og relevante komiteer.
  5. Regjeringen lanserte Nasjonal Handlingsplan mot hets og rasisme mot samer 2025-2030 14 januar 2025.

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.