Hva gjør du når du eller andre hetses?

Hva gjør du når du eller andre hetses?

Samehets kan ha negative konsekvenser for både enkeltindivid og samfunn. Derfor er det flere bestemmelser i norsk lov som skal bidra til vern mot samehets.

Alle som opplever hatefulle eller diskriminerende ytringer, trusler eller hatkriminalitet oppfordres til å anmelde hendelsen til politiet. Det er politiet som avgjør om det er grunnlag for å igangsette etterforskningen av hendelsen. 

Les mer om hvordan du anmelder slike handlinger til politiet her.

Å sette grenser

Det er viktig å tenke over at du ikke nødvendigvis oppnår noe ved å gå i en diskusjon med noen på nett. Det å sette grenser, skur av, og ikke bruke energi på det som tapper oss for krefter er god egenomsorg. Les artikkelen om grensesetting her.

 

Vis omsorg

Du som har opplevd hets selv skal ikke sitte inne med følelsene alene. Det er god helse i å dele opplevelsene og tankene med andre. Enten det er familie eller venner, eller du ønsker å søke hjelp hos andre som for eksempel psykolog eller helsevesenet.

Dersom du er vitne til at andre blir utsatt for hets vil det sannsynligvis være til stor hjelp for offeret om du viser omsorg der og da. En vond følelse blør like mye som et åpent sår. Mennesker er forskjellige og reagerer ulikt. Noen vil ha behov for å prate, mens andre bare søker stille trøst. Prøv å sette deg inn i den andres situasjon og tilby hjelp på deres egne premisser. Et godt råd kan være å stille et åpent spørsmål. F.eks «hvordan kan jeg hjelpe deg»?

Les mer om hvordan du kan få ekstern hjelp til å håndtere vonde følelser her, eller mer om hjelp til selvhjelp her.

Slik hjelper du barn

Gjennom oppveksten er det dessverre sannsynlig at barn opplever samehets. Mange ganger skjer det på arenaer voksne ikke er tilstede. Derfor er det viktig at vi snakker med barna. Både for å lære de å sette egne grenser, og motvirke at de selv sier eller gjør noe mot andre. Få gode tips om hvordan du hjelper barn her.

Voksne for barn har en nettside der du kan finne mye informasjon, få tips og til å håndtere mobbeproblefatikk.

Elev, lærings og mobbeombudene er en kjemperessurs. Ombudene skal passe på rettighetene til barn og ungdom, fra barnehage, gjennom grunnskolen, og videregående skole. Hvis samiske barn og unge mobbes eller hetses på skolen, kan de også få hjelp av det lokale Elev- Læring- og mobbeombudet. Ombudene har taushetsplikt, og er uavhengige.

Les mer og finn ditt lokale ombud her.  Nordsamiskspråklig info her.

Hets på nett

Nettet er det stedet hets forekommer oftest. Hele 81% av de som sier de har observert hets det siste året har sett det på nett eller sosiale medier. Hvis du selv er utsatt for hets på nett, eller observert at andre er det, kan du tipse nettpatruljen!

Politiets nettpatruljer er synlige og tilgjengelige på sosiale medier. Det finnes en patrulje i hvert politidistrikt, og du kan følge de på sosiale medier. Dersom du ønsker å kontakte de kan du gjøre dette på Messenger eller Instagram. Liste over nettpatruljens kontoer og brukernavn finner du her.

Det er viktig å vite at et tips ikke er det samme som en anmeldelse. Du kan ikke levere en anmeldelse til nettpatruljen. Les mer om anmeldelse her.

Er sitasjonen kritisk og du har behov for øyeblikkelig hjelp?
I slike tilfeller skal nødtjenestene benyttes, fortrinnsvis medisinsk nødhjelp og/eller Politi. Disse kan bistå deg slik at du får nødvendig bistand 24 timer i døgnet – året rundt.