Dersom du er vitne til at andre blir utsatt for hets vil det sannsynligvis være til stor hjelp for offeret om du viser omsorg der og da. En vond følelse blør like mye som et åpent sår. Mennesker er forskjellige og reagerer ulikt. Noen vil ha behov for å prate, mens andre bare søker stille trøst. Prøv å sette deg inn i den andres situasjon og tilby hjelp på deres egne premisser. Et godt råd kan være å stille et åpent spørsmål. F.eks «hvordan kan jeg hjelpe deg»?
Les mer om hvordan du kan få ekstern hjelp til å håndtere vonde følelser her, eller mer om hjelp til selvhjelp her.
Slik hjelper du barn
Gjennom oppveksten er det dessverre sannsynlig at barn opplever samehets. Mange ganger skjer det på arenaer voksne ikke er tilstede. Derfor er det viktig at vi snakker med barna. Både for å lære de å sette egne grenser, og motvirke at de selv sier eller gjør noe mot andre. Få gode tips om hvordan du hjelper barn her.
Voksne for barn har en nettside der du kan finne mye informasjon, få tips og til å håndtere mobbeproblefatikk.
Elev, lærings og mobbeombudene er en kjemperessurs. Ombudene skal passe på rettighetene til barn og ungdom, fra barnehage, gjennom grunnskolen, og videregående skole. Hvis samiske barn og unge mobbes eller hetses på skolen, kan de også få hjelp av det lokale Elev- Læring- og mobbeombudet. Ombudene har taushetsplikt, og er uavhengige.
Les mer og finn ditt lokale ombud her. Nordsamiskspråklig info her.
Hets på nett
Nettet er det stedet hets forekommer oftest. Hele 81% av de som sier de har observert hets det siste året har sett det på nett eller sosiale medier. Hvis du selv er utsatt for hets på nett, eller observert at andre er det, kan du tipse nettpatruljen!