Ordet traume kommer fra gresk, og betyr sår eller skade. Traume er altså ikke selve hendelsen som har skjedd, men skaden hendelsen fører til når såret ikke blir leget. Husk at traumer kan oppstå i like stor grad som følge av psykisk som fysisk vold. Begge typer kan forårsake alvorlig skade på liv og helse. Derfor er det viktig for hver enkelt å ta konsekvensene som følge av samehets på alvor.
Den som tier, samtykker ikke
I et intervju i stolav.no sier kommuneoverlege i Kautokeino, Anne Lajla Westerfjell Kalstad, at en av utfordringene med den samiske kulturen er at den er basert på tauset.
Man skal absolutt ikke snakke om sykdommer. Og det kan jo gi utfordringer når man skal til legen og man tenker at man ikke skal si for mye. (Kalstad).
Samiske pasienter har ofte veldig høy terskel for å dra til legen, også fordi selvberging står høyt i kurs i den samiske kulturen. Begrepet Birget omhandler dette, at man skal klare seg selv uten hjelp fra andre, og særlig ikke det offentlige. Les hele artikkelen her.
Vil du fordype deg mer? Det er også gjennomført en kvalitativ studie om samisk forståelseshorisont og kommunikasjon om helse og sykdom. Les den her.
Snakk med noen!
Brekker du beinet får du gips. Får du sår legges det på bandasje. Men hva gjør du når sjelen såres? Mange gjør dessverre ingenting. Traumer og langtidsvirkninger av mentale plager påvirker livet ditt. Det kan sågar dominere livet ditt. Vil du det? Det nasjonale helseapparatet i Norge er på mange måter unikt i verdenssammenheng. Både på kompetanse og tilgjengelighet. Det er kort vei til noen å prate med, enten det er fysiske møter eller digitalt på nett. På denne siden kan du lese mer om hvor du kan få hjelp. Enten det er for å forebygge på lang sikt, eller akutt hjelp.
Nils Arne fikk hjelp da livet var på det mørkeste. – Jeg har fått mange meldinger. Det er veldig rørende å lese
Nils Arne har delt sin historie i folkeopplysningskampanjen «Snakk om selvmordstanker – det kan redde liv».
Les Nils Arnes historie her.
Reaksjoner etter traumatiske hendelser
Det er ikke sikkert at man legger merke til det selv med en gang, men det er mange vanlige reaksjoner etter traumatiske hendelser. Kjenner du deg igjen i noen av disse? Da kan det være på tide å stoppe opp og søke hjelp.
- Søvnproblemer
- Du føler deg utrygg og engstelig
- Du trekker deg oftere tilbake og føler deg nedstemt
- Følelse av uro, og at noe skal skje andre.
- Minner fra tidligere traumatiske hendelser.
Hvis du har opplevd noe som påvirker din evne til å fungere i hverdagen bør du kontakte helsehjelp. For eksempel fastlegen din.
Les mer om hvor du kan finne chattetjenester, og hjelpetelefoner, og få profesjonell hjelp her.